E163 Antosiyaninler Nedir Zararları Nelerdir

E163 Antosiyaninler nedir, Antosiyaninler sağlığımıza zararlı mıdır, Hangi gıdalarda kullanılır, E163 helal mi, Antosiyanin doğal mı yapay mı, yan etkileri nelerdir

E163 Antosiyaninler, kırmızıdan mora kadar olan tüm renklerdeki meyvelerde ve sebzelerde bulunan renk verici maddelerdir.  Antosiyanin, içinde bulunduğu meyvede ve sebzede çok güçlü bir antioksidan etki göstermektedir. Antosiyaninler ve antosiyanidinler doğal renklendiriciler grubundadır ve çok geniş bir skalaya sahiptirler. Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü içerirlerken, antosiyanidinler karbonhidrat molekülünü her zaman içermezler. E163 numarasına dahil olan renk verici maddeler şu şekildedirler; 

E163a Sianidin 
E163b Delfinidin 
E163c Malvidin 
E163d Pelargonidin 
E163e Peonidin 
E163f Petunidin 
E163(i) Üzüm kabuğu ekstraktı
E163(ii) Antosiyan karışımı 
E163(iii) Frenk üzümü ekstraktı  

Antosiyaninlerin doğada en çok bulunduğu gıdalar şunlardır; mor lahana, ahududu, kırmızı turp, pancar, böğürtlen, üzüm, acai çileği, siyah havuç, vişne, patlıcan, mürdüm eriği. 

E163’ün gıda endüstrisinde geniş bir kullanım alanı vardır. Renkler nadiren kararsızdır. Sıcaklık, pH ve ışık rengi etkileyebilir. 

Bu grupta yer alan renkler şu şekildedir;

E163a Sianidin; kırmızı 
E163b Delfinidin; mavi 
E163c Malvidin; pembe 
E164d Pelargonidin; turuncu 
E164e Peonidin; kırmızı-kahverengi 
E165f Petunidin; koyu kırmızı 

Yapılan bilimsel çalışmalarda bu gruptaki renklerin herhangi bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Doğal renklendiriciler olmaları nedeniyle kullanımlarında herhangi bir sınırlama yoktur. Sınırlama yalnızca E163(ii) için belirlenmiştir. Bu maddenin kullanım sınırlanması vücut ağırlığı üzerinden 2.5 mg/kg’dır. Yani 80 kg ağırlığındaki bir kişi maksimumum 80 x 2,5 = 200 mg/gün tüketmelidir. Bu miktarın üzerindeki tüketimler sağlık sorunlarına yol açarak zararlı olabilir. 

E163 helal olan bir gıda katkı maddesidir ve bütün din grupları tarafından tüketilebilir. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri yemeyen vejetaryenler tarafından da tüketilmesinde sakınca yoktur. Kullanımında bir sınırlama yoktur. 

 

Kimya ve gıda sanayinde kullanılan diğer adları;

Grape skin extract
Blackcurrant extract
Anthocyanins
Enocianina
Grape skin extract
Oenocyanin
Vitis vinifera skin extract

 

Top